Skip to content
29.05 -
22.06.2003
Fotofestival Naarden
Naarden
The Netherlands
GROUP EXHIBITION "Boundless" Curator Dick Breebaart

Grenzeloos/Boundless

Al in den beginne leert de mens wat grenzen zijn en wat het betekent om ze te negeren.Of we het ontstaan van de mens nu zien als goddelijke inspiratie of als evolutionaire noodzakelijkheid, het overschrijden van grenzen leidt vaak tot groter inzicht en af en toe tot afstraffing. Stammenstrijd, de beheersing van vuur, gebruik van stenen en metalen brengen vooruitgang maar ook ellende. In de millenia die volgen blijft het verleggen van grenzen de core business in het menselijk bestaan. De mens stelt grenzen aan zijn territorium of overschrijdt die van anderen. En de mens verlegt continu de grens van zijn eigen kunnen en denken. Legers overschreijden grenzen om godsdienst of ideologie te verspreiden of om economische macht uit te breiden. Ontdekkingsreizigers overschreiden grenzen uit nieuwsgierigheid of zendingsdrang, vaak eveneens met grote territoriale gevolgen. Markeert men aanvankelijk zijn territorium nog op natuurlijke wijze, later leggen verdragen en officiele documenten de uitkomst van diplomatiek overleg of oorlog vast. Grenspalen zorgen voor duidelijkheid, al dan niet met prikkeldraad verbonden om vreemdelingen buiten en de eigen burgers binnen te houden. In overdrachtelijke zin is de goede fotograaf/kunstenaar altijd bezig zijn of haar grenzen te verleggen. Niet alleen door overschrijding van het eigen vakgebied in de richting van andere kunstvormen, ook in het denken over vorm, inhoud en werkwijze.

Naast de reéle wereld tonen de exposities het overschrijden van grenzen in de persoonlijke beleving en de verbeelding van virtuele werelden. Kunstzinnig georienteerde fotografen creeren hun eigen werkelijkheid of geven de kijker de ruimte zijn eigen verbeelding te prikkelen en grenzen te laten voor wat ze zijn.

Grenzeloos/Boundless wordt gestalte gegeven door de volgende fotografen: Michael Ackerman, Piet den Blanken, Morad Bouchakour, Corinne Day, Ruud van Empel, Albun Kakulya, Yann Mingard, Robert Knoth, frans Lemmens, André Lutzen, Hans van der meer, Trish Morrissey, Simon Norfolk, Judah Passow en is samengesteld door Dick Breebaart, Saskia Asser, Marga Rotteveel en Rik Suermondt.