Skip to content
15.02 -
08.06.2014
Noordbrabants Museum
's-Hertogenbosch
The Netherlands
SOLO EXHIBITION "Ruud van Empel", curated by Maureen Trappeniers
Play Video

Introduction by the Museum (Dutch)

Na een uiterst succesvolle, wereldwijde tournee is het opzienbarende werk van de uit Breda afkomstige kunstenaar Ruud van Empel nu voor het eerst op grote schaal in Brabant te zien. Tot de 30 geselecteerde fotowerken behoren 4 spectaculaire nieuwe foto’s uit 2013 en een wandvullende print van 8 meter breed van Van Empels voorstudies; ook zijn er 11 niet eerder in Nederland getoonde stukken te bezichtigen. De film Beyond Innocence uit 2011 van zijn broer Erik van Empel wordt doorlopend vertoond.

Ruud van Empel (Breda 1958) behoort tot de meest bijzondere kunstenaars van dit moment. Hij maakt adembenemende digitale collages in een zelf ontwikkelde techniek. Onschuld, schoonheid en identiteit zijn belangrijke thema’s in zijn werk. Die probeert hij op te roepen met fotowerk van onbedorven kinderen en paradijselijke natuur.

Vanuit zijn ervaring als decorontwerper, begon Van Empel midden jaren negentig mensen te portretteren met behulp van digitale fotobewerkingstechnieken. Ook de natuur ging een dominante rol spelen in zijn werk. Hij fotografeert zijn modellen in zijn atelier. Aan de hand van potloodschetjes bedenkt hij de houdingen die hij voor ogen heeft. Vervolgens bouwt hij zijn figuren stukje bij beetje op, op de computer. Zo ontstaan compleet nieuwe personen waarin de oorspronkelijke modellen slechts details van zichzelf kunnen terugvinden.

Fotoboeken uit het katholieke gezin waarin hij is opgegroeid heeft Van Empel als referentie gebruikt: foto’s van de Eerste Heilige Communie met de kenmerkende overhemdjes, jasjes en dasjes van de jongens, en de witte jurkjes van de meisjes. Hij beschikt inmiddels over een beeldbank met duizenden foto’s van modellen, details van jaren-zestigkleding, bloemen, waterpartijen, bomen, tuinen. Zo slaagt Ruud van Empel erin al zijn ideeën te realiseren in kunstwerken die er uitzien als echte foto’s.